Dania wegetariańskie

Domowa pizza z dynią, rukolą i serem Gruyere

Domowa pizza z dynią, rukolą i serem Gruyere

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 150 g sera Gruyere
  • 70 g salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g obranej i upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 50g rukoli

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody ( nie gorącej)
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie.
  2. Pokrojona cebule szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do tego: zgniecione ząbki czosnku, pokrojona na kawałki dynię i przecier pomidorowy.
  3. Całość zagotowujemy i odtwawiamy do ostygnięcia.
  4. Wystudzoną mieszankę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy placki. Smarujemy mieszanką dyniową i układamy na niej salami i starty ser.
  6. Przygotowana pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Na upieczoną pizze kładziemy liście rukoli. Możemy dodatkowo na wierzch zetrzeć ser tuż przez podaniem.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#dynia #Gruyere #pizza
Powrót